POSTMANIAC
Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα Postma18
Καλώς ήρθατε στο πιο δυνατό forum τεχνολογίας.
Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος και εσείς στην κοινοτητά μας
για να ανταλάξουμε απόψεις και σχόλια.
Ευχαριστούμε.
POSTMANIAC
Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα Postma18
Καλώς ήρθατε στο πιο δυνατό forum τεχνολογίας.
Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος και εσείς στην κοινοτητά μας
για να ανταλάξουμε απόψεις και σχόλια.
Ευχαριστούμε.
Σύνδεση
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Jump to:
Translate
Όροι Χρήσης / Σχετικά Με
Όροι Χρήσης
Σχετικά Με
Φιλικά Sites

Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα Keeblo10
Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 45Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η MendhiΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 4543 θέματασε 4159 θέματα
Social Media / TopicIt
PostManiac Forum

To φορουμ μας θα το βρείτε και στο topic

Online Προσωπικό

Πήγαινε κάτω
studio814™
studio814™
Moderators
Moderators
Status :
Online
Offline

Posts : 2450
Join date : 20/03/2021
Location : Ελλαδα

Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα Empty Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα

29th Απρίλιος 2021, 08:13
Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα 3047491

Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα Diaxor12

Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα Studio11

Η HIIT (διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης) χαρακτηρίζεται από εναλλαγή μεταξύ διαστημάτων άσκησης χαμηλής και υψηλής έντασης. Ανεξάρτητα από τον τύπο της HIIT, πιστεύεται ότι οι βελτιώσεις στην υγεία προκαλούνται από τον ρυθμό -και όχι από την ποσότητα- με την οποία χρησιμοποιείται το γλυκογόνο των σκελετικών μυών (υδατάνθρακες που αποθηκεύονται από τον οργανισμό για ενέργεια).

Οι ασκήσεις υψηλής έντασης συνήθως εκτελούνται στο 80 έως 95% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού, από πέντε δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Γενικά, όσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση και το αντίστροφο. Τα διαστήματα άσκησης εναλλάσσονται με περιόδους πλήρους ανάπαυσης ή ενεργού ανάκαμψης στο 40-50% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού.

Το μυϊκό γλυκογόνο είναι ένα σημαντικό απόθεμα καυσίμων -έτσι το σώμα μας προσπαθεί να το αναπληρώσει ως προτεραιότητα. Οι προπονήσεις HIIT μειώνουν το μυϊκό γλυκογόνο με τέτοιο ρυθμό που το σώμα αυξάνει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων στους μυς για να μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις ενεργειακές απαιτήσεις της άσκησης. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε βελτιώσεις της φυσικής κατάστασης, της μεταβολικής λειτουργίας και της υγείας.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, η HIIT επιβραδύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, αυξάνοντας την παραγωγή πρωτεϊνών που σχετίζονται τα μιτοχόνδρια. Άλλες μορφές άσκησης όπως η προπόνηση δύναμης κάνουν το ίδιο, αλλά η HIIT είναι πιο αποτελεσματική.

Ομοίως, η HIIT φαίνεται να είναι καλύτερη από τη συνεχή άσκηση μέτριας έντασης όταν πρόκειται για την απελευθέρωση του νευροτροφικού παράγοντα εγκεφαλικής προέλευσης (BDNF: brain-derived neurotrophic factor), μιας πρωτεΐνης που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Αυτό προάγει την πλαστικότητα (τη δημιουργία νέων συνδέσεων, οι οποίες βοηθούν τη μάθηση και τη μνήμη) και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Στη διάσημη μελέτη του 1996 από τον Δρ. Izumi Tabata, αυτοί που ακολούθησαν ένα πρωτόκολλο τεσσάρων ενεργών λεπτών σε ένα ποδήλατο γυμναστικής πέντε φορές την εβδομάδα βελτίωσαν το VO2max -τον ανώτατο ρυθμό με τον οποίο το σώμα μπορεί να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης- κατά 15% μετά από έξι εβδομάδες. Αυτοί που ασκούνταν για 60 λεπτά με μέτρια ένταση πέντε φορές την εβδομάδα βελτίωσαν το VO2max μόνο κατά 10%.


Γιατί η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης κάνει καλό στο σώμα Diaxor12

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης