POSTMANIAC

Καλώς ήρθατε στο πιο δυνατό forum τεχνολογίας.
Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος και εσείς στην κοινοτητά μας
για να ανταλάξουμε απόψεις και σχόλια.
Ευχαριστούμε.
Σύνδεση
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Jump to:
Translate
Όροι Χρήσης / Σχετικά Με
Όροι Χρήσης
Σχετικά Με
Φιλικά Sites


Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 38Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η sainisΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 2078 θέματασε 1696 θέματα
Social Media / TopicIt
PostManiac Forum

To φορουμ μας θα το βρείτε και στο topic

Online Προσωπικό

Μοιραστείτε
Πήγαινε κάτω
Guest
Επισκέπτης

Σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα

Την / Το 13th Ιούνιος 2018, 10:36
«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά». Αυτό έχει θέσει, ως κεντρικό μήνυμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου και τη διοργάνωσή της έχει αναλάβει φέτος η Ελλάδα.

«Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας μας και ότι απέναντι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Άλλωστε, η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Καrl Landsteiner, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, επέλεξε τη 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. O εορτασμός της ημέρας στοχεύει, στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το χρονικό διάστημα 2008 - 2013 παρατηρήθηκε αύξηση των αιμοδοσιών από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες κατά 10,7 εκατομμύρια. Συνολικά, σε 74 χώρες, περισσότερο από 90% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες, ωστόσο σε 72 χώρες περισσότερο από το 50% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε δότες συγγενικού περιβάλλοντος/αντικατάστασης ή αμειβόμενους δότες.

Ως γνωστό, τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης (π.χ. φυσικές καταστροφές, τροχαία ατυχήματα, ένοπλες συγκρούσεις) αυξάνουν τη ζήτηση για μετάγγιση αίματος και η διαθεσιμότητά του για μετάγγιση προϋποθέτει τη δέσμευση του πληθυσμού των αιμοδοτών για εθελοντική αιμοδοσία όλο τον χρόνο. Για τον σκοπό αυτόν, στόχος όλων των σύγχρονων συστημάτων υγείας πρέπει να είναι η ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της συχνότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αύξηση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών είναι η σωστή ανίχνευση των παραγόντων που κινητοποιούν ή αποθαρρύνουν τον αιμοδότη από το να δίνει αίμα σε τακτική βάση. Οι ειδικοί αναφέρουν ως πετυχημένη παρέμβαση προσέλκυσης αιμοδοτών εκείνη που έχει λάβει υπόψη της το τρίπτυχο κινήτρων αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση.

Το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο «Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας», υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στον μαθητικό πληθυσμό. Η παρέμβαση αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2017-2018 και θα επαναλαμβάνεται κάθε σχολικό έτος. Στην πρώτη περίοδο υλοποίησής του συμμετείχαν 121 Δημόσιες Μονάδες Υγείας της ΠΦΥ-ΕΣΥ, με 100 ιατρούς και 208 επαγγελματίες υγείας.

Επίσης, με την ανάληψη της διοργάνωσης Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε καμπάνια την 1η Μαρτίου (Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ) και θα κορυφωθεί στις 14 Ιουνίου, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα κέντρα αίματος όλου του κόσμου. Η καμπάνια εμπεριέχει ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας.

Προς την κατεύθυνση της αύξησης των συνειδητοποιημένων εθελοντών αιμοδοτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το σύστημα αιμοδοσίας της χώρας, προτείνεται η ανάπτυξη, οργάνωση και υλοποίηση δράσης ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης της κοινής γνώμης από τους επαγγελματίες υγείας των υπηρεσιών αιμοδοσίας, με σκοπό τη συνειδητοποίηση της μεγάλης σημασίας της προσφοράς αίματος, καθώς και της ηθικής ικανοποίησης που αυτή προσφέρει.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
avatar
Jane
NewsMan
NewsMan
Status :
Online
Offline

Posts : 91
Join date : 15/06/2018
http://ayla-forum.forumgreek.com/

Απ: Σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα

Την / Το 15th Ιούνιος 2018, 14:01
Αχ Χαίρομαι τόσο πολύ που το μαθαίνω! Είναι υπέροχο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Όλοι μας πρέπει να το κάνουμε αυτό, και στο θέμα της αιμοδοσίας, αλλά και γενικότερα στη ζωή μας.
avatar
EugeniaK
Advanced Member
Advanced Member
Status :
Online
Offline

Posts : 24
Join date : 04/06/2018

Απ: Σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα

Την / Το 16th Ιούνιος 2018, 08:01
Πραγματικά είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός αυτό. Δίνεις ζωή δίνοντας αίμα!
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης