POSTMANIAC

Καλώς ήρθατε στο πιο δυνατό forum τεχνολογίας.
Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος και εσείς στην κοινοτητά μας
για να ανταλάξουμε απόψεις και σχόλια.
Ευχαριστούμε.
Σύνδεση
Αναζήτηση
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Σύνθετη Αναζήτηση
Jump to:
Translate
Όροι Χρήσης / Σχετικά Με
Όροι Χρήσης
Σχετικά Με
Φιλικά Sites


Στατιστικά
Τα μέλη μας είναι συνολικά 39Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η seauΤα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 2078 θέματασε 1696 θέματα
Social Media / TopicIt
PostManiac Forum

To φορουμ μας θα το βρείτε και στο topic

Online Προσωπικό

Μοιραστείτε
Πήγαινε κάτω
Guest
Επισκέπτης

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των καισαρικών

Την / Το 6th Ιούνιος 2018, 11:08
Γεωμετρικά αυξάνονται πλέον, οι φωνές εκείνες που αναγνωρίζουν, ότι τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών αποτελούν πλήγμα για τη δημόσια υγεία. Την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Μανιός, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας του να πάρει θέση, τόσο σχετικά με τις αιτίες των αυξημένων καισαρικών τομών όσο και με τα μέτρα που είναι διατεθειμένος να λάβει, ώστε να μειωθούν με ασφάλεια. Η απάντηση του Υπουργού Υγείας αναμένεται άμεσα.

Ο δε Υπουργός Υγείας, έχοντας αναγνωρίσει δημόσια τις αυξημένες καισαρικές ως μείζον θέμα υγείας, έχει αναφερθεί στο παρελθόν στην καταχρηστική χρήση τους από μέρος της ιατρικής κοινότητας, προκειμένου να βολεύει το ωράριο της βάρδιάς τους 8.00-16.00, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον τρόπο γέννησης, στην Ελλάδα.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση:

«Αθήνα, 17/5/2018

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα».

Είναι γνωστό ότι ο τομέας της υγείας είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνησή μας. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στον τομέα της υγείας.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα το 2016 ανέρχεται στο 56,8% τη στιγμή που ο ίδιος οργανισμός ορίζει ως επιτρεπτό όριο το 15%.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που έχουν δοθεί κατά καιρούς στη δημοσιότητα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα ποσοστά των καισαρικών τομών στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας είναι ακόμα υψηλότερα για το 2017. Πρόσφατο δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας αναφέρει ότι οι καισαρικές τομές άγγιξαν το 83% σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Νοσοκομείο Αγρινίου με 83% καισαρικές τομές, των Χανίων με 74,8 %, της Σύρου με 69%, της Πάτρας με 67,4% και των Ιωαννίνων με 62.5%. Επίσης, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο στην Αττική, οι καισαρικές άγγιξαν το 61%.

Οι επιστημονικές αιτιάσεις που υποστηρίζονται θέλουν να μας πείσουν ότι οι Ελληνίδες αποτελούν παγκόσμια κοινωνιολογική και επιστημονική εξαίρεση και για αυτό το λόγο οδηγούνται στη καισαρική τομή σε αυτά τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη έρευνα με δεδομένα από την ελληνική επικράτεια που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς. Αντίθετα, στην έκθεση του ΠΟΥ, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών γίνεται στο ωράριο 08.00 π.μ- 16.00 μμ, ενώ παρατηρείται αύξηση των ποσοστών καισαρικών κατά τις ημέρες πριν από επίσημες αργίες. Ενδεικτικά, σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε Νοσοκομείο της Αθήνας, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των καισαρικών κατά τις ημέρες που προηγούνταν αργιών, ενώ τις ημέρες των αργιών υπήρχε μόλις μια ή καμία καισαρική τομή.

Εξάλλου είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η καισαρική τομή κοστίζει στο σύστημα υγείας 66% περισσότερο από ένα φυσιολογικό τοκετό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θεωρεί ως πρόβλημα το Υπουργείο Υγείας το μεγάλο ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα; Και αν ναι έχει μελετήσει ή έχει κάποιες επιστημονικές εκτιμήσεις για την αύξηση αυτή και τους πιθανούς λόγους στους οποίους οφείλεται;

2. Σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να ελέγξει επιστημονικά τον αριθμό των καισαρικών τομών και το πότε πρέπει να γίνονται; Θα εκπονήσει κάποιο πρωτόκολλο ή θα εκδώσει κανονισμούς που θα πρέπει να τηρούνται πριν καταφύγουν οι γιατροί στην καισαρική;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανιός Νικόλαος»Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης